بر اساس نتایج یک پژوهش، افرادی که ذهنشان سریعتر به مسائل واکنش نشان میدهد، میتوانند به سادگی مخاطبان خود را تحت تاثیر قرار دهند. نقش ناچیز هوش این افراد در میزان "کاریزمای" آنها پژوهشگران را شگفتزده کرده است.
سخنوران توانا میتوانند شنوندگان خود را به آسانی تحت تاثیر قرار دهند. به این افراد در اصطلاح "کاریزماتیک" گفته میشود. برای برخی هم کاریزماتیک بودن به معنای داشتن شخصیتی قوی است. تا کنون تصور میشد که افراد "کاریزماتیک" با این توانایی به دنیا میآیند، ولی پژوهشگران یک پروژه تحقیقاتی معتقدند که علت این موفقیت در جای دیگری نهفته است.
ویلیام فون هیپل، کارشناس روانشناسی در دانشگاه کویینزلند استرالیا، در این باره میگوید: «نتایج تحقیقات ما نشان میدهند که هوش اجتماعی تنها توانایی اتخاذ تصمیم درست نیست.»
او در یک بیانیه مطبوعاتی که همزمان با انتشار این پژوهش در صفحه اینترنتی "علوم روانشناختی" (psychological Science) منتشر شد، مینویسد: «داشتن هوش اجتماعی نه تنها توانایی گرفتن تصمیم درست، بلکه قدرت اجرای تصمیم و سرعت نشان دادن واکنش فرد را هم شامل میشود.»
کاریزما را میتوان آموخت
برای سنجش میزان کاریزما، تیم ویلیام فون هیپل بر روی ۴۱۷ شرکت کننده در این تحقیق، دو آزمایش متفاوت را انجام دادند.
در آزمایش اول از دوستان افراد مورد بررسی خواسته شد که میزان کاریزما و حاضرجوابی هر شرکتکننده را رتبهبندی کنند. سپس برای سنجش سرعت واکنش ذهن، از هر شرکتکننده خواسته شد تا جایی که میتواند به ۳۰ سوال اطلاعات عمومی به سرعت پاسخ دهد. برای مثال یکی از این پرسشها این بود: "یک سنگ قیمتی را نام ببرید."
در آزمایش دوم به هر فرد دو مسئله داده شد. در مسئله اول شرکت کننده باید مکان یک نقطه بر روی نمایشگر کامپیوتر خود را مییافت. جواب درست به این پرسش نیمه چپ یا نیمه راست صفحه نمایشگر بود. در مسئله دوم دو تصویر به هر فرد نشان داده میشد. او میبایست تشخیص دهد که این دو نقش همساناند یا ناهمسان.
مقایسه یافتههای این دو آزمایش با رتبهبندی دوستان شرکتکنندگان نشان داد که کسانی که در آزمایش سنجش سرعت واکنش ذهن نتایج بهتری داشتند، در رتبهبندی کاریزما نیز در جایگاه بالاتری قرار گرفته بودند.
وجه اشتراک شخصیتهای کاریزماتیک در عرصههای گوناگون، از سیاست گرفته تا موسیقی، سرعت واکنش ذهن این افراد به مسائل است.
سرعت بهتر است یا هوش؟
ویلیام فون هیپل در توضیح پیشفرضها و نتایج این آزمایش میگوید: «به شخصیتهای کاریزماتیک عرصههای گوناگون از سیاست گرفته تا موسیقی که نگاه میکنیم، یک شاخص در آنها مشترک به نظر میرسد و آن سرعت ذهن این افراد در واکنش نشان دادن به مسائل است. ما حدس میزدیم که بین سرعت کار ذهن و میزان کاریزماتیک بودن افراد ارتباطی وجود داشته باشد. ولی اینکه در تاثیرگذاری شخصیت افراد نقش سرعت واکنش ذهن مهمتر از هوش است، یافتهای است که ما را هم متعجب کرد. بنابراین دانستن جواب یک مسئله دشوار بسیار کم اهمیتتر از سرعت افراد در نشان دادن واکنشهای اجتماعی در فرصتهای بسیار کوتاه است.»
از دیدگاه این کارشناسان، سریع فکر کردن به افراد این امکان را میدهد که اشتباهات خود را راحتتر جبران کنند؛ برای مثال با یک شوخی ساده در جای مناسب.
اما در این آزمایشها هیچ ارتباطی بین سرعت فعالیت ذهن و مهارتهای اجتماعی افراد مانند مدیریت منازعه یا درک احساسات دیگران مشاهده نشده است.